CIVIL SZIGET

 • Zsámboki Biokert
   Zsámboki Biokert

   Ogan Strenchock: “A város-vidék együttműködés megerősítésének kísérletei a helyi élelmezési rendszerekben: bemutatkozik a Zsámboki Biokert és a Cargonomia”

   Mi egy pár éve létesült kis biogazdaság vagyunk, a szezonális zöldségek termesztése mellett, különleges salátafajták termesztésére is specializálódunk. Habár a gazdaság 2010-ben indult be Zsámbokon, már több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a biogazdálkodás terén. Biozöldségek mellett biotojás, takarmány-termeléssel és csirkék nevelésével is foglalkozunk. Földünket lovak segítségével szántjuk fel. Célunk, hogy minél többféle zöldségfajtát kis mennyiségben, de a lehető legjobb minőségben termeljük meg. 
    
   Cargonomia három, már létező, társadalmi és környezeti szempontból felelősen működő szervezet közti együttműködés. Ez a három, Budapesten vagy annak közelében tevékenykedő szervezet a Cyclonomia ‘Csináld magad’ kerékpárműhely; a biozöldségeket termelő és azt dobozrendszer segítségével elosztó Zsámboki Biokert; valamint a fenntartható városi közlekedés elkötelezett híve, a Kantaa teherbiciklis futárszolgálat. A Cargonomia e három fő partner tevékenységének a találkozópontja: fenntartható élelmiszer termelése és elosztása, alacsony kibocsátású városi közlekedési és teherszállító eszközök népszerűsítése, teherbiciklis logisztikai és tanácsadói központ. Ez az együttműködés lehetőséget teremt, hogy az egyes csapatok egymás adottságait kiegészítve egymást erősíthessék meglévő kapcsolati hálójukkal és képességeikkel.
  • Váczi Márk
    Váczi Márk

    Zámoly a mi szemünkkel
    Zámoly, ez a Vértes lábánál fekvő 2600 lelkes település majd’ 1000 éve állja a történelem viharait. A falu több híres tudóst, egyházi személyt, sőt, két Kossuth-díjas költő-írót is adott az országnak. Több évszázados múltja mellett azonban érdekes jelene és jövője is. A rendezvényen elhangzó előadásból az érdeklődők megtudhatják, hogyan élték meg az itteni emberek a pusztító II. világháborút, és hogyan őrzik ennek emlékét, illetve miként igyekeznek megőrizni a múltat, és átörökíteni a történelmi-tárgyi tudást a következő generációknak, hogyan tekintenek saját falujukra.

   • Veres Zsuzsanna
     Veres Zsuzsanna

     A környezettudatos gondolkodás az építészetben témán belül szeretném bemutatni:
     Környezet és építés kapcsolatát
     Hogyan építkezzünk környezettudatosan
     Egészséges épített környezet megoldásaként az energiahasznosítás szintjén az épületek megoldásait– az energiagazdálkodás alternatíváit
     Környezetbarát lakóhely – Dombház technológiák
     Egyedi saját tervezésű dombház: Hangulatos hobbitház

    • CICE
     CICE

     Gyertek a CICÉ-be!
     Mi a Civil Centrum Alapítványnál a civil szervezetek és kisközösségek fejlesztésével foglalkozunk, illetve azzal, hogy az álláskeresőket felkészítsük a munka világába. Évek óta jelen vagyunk a MésziStock fesztiválon, és természetesen idén is kitelepülünk.
     Ha éppen nincsen koncert, amit meghallgatnál, akkor nézz be hozzánk a CICÉ-be! A következő programokkal várunk:
     – csapatépítő játékok
     – bekötött szemmel “érzékenyítő” játékok
     – tesztek, kötetlen beszélgetések a munkavállalással és az önkéntességgel kapcsolatban. Várunk szeretettel a Civil Sziget sátorban!

    • Phrenos Művészetterápia
     Phrenos Művészetterápia

     A Phrenos Művészetterápiás és Bábpedagógiai Központ csapata professzionális segítőkből áll (szociálpedagógus, addiktológiai konzultáns, művészetterapeuta, bábpedagógus). Tevékenységünk három oszlopon áll: művészetterápia, bábpedagógia és addiktológia. MésziStock-on ilyen felállásban idén másodszorra találkozhattok velünk. A fesztiválos munkánkat mindig jól felkészült önkéntesek segítik, akikkel együtt nyújtunk party service szolgáltatást. Idén megújulva, egész nap várunk Titeket.

     9:00-11:00 mese sarok
     11:00-17:00 társasVÁR
     17:00-03:00 chill out, tanácsadás